poniedziałek, 17 września 2012

Quiche z cukinią i pomidorami

Papryka na zdjęciu występuje gościnnie.

Bardzo delikatne nadzienie i chrupiące ciasto drożdżowe. Słona cukinia i kwaśny pomidor. Idealne połączenie.

ciasto (proporcje na bardzo dużą formę lub dwie mniejsze):
2,5szklanki mąki
10 g drożdży
1 jajko
½ szklanki ciepłej wody
50 g roztopionego masła
½ łyżeczki cukru
szczypta soli


Nadzienie (proporcje na jedną średnią formę):
1 mała cukinia
1 duża cebula lub 2 małe
2 pomidory
tymianek
50 g żółtego sera
2 jajka
100 ml śmietany 30%
sól, pieprz

Ciasto: W misce należy połączyć wszystkie składniki na ciasto. Jeżeli będzie się lepić dodać więcej mąki. Ciasto odstawić na około 30 minut, po czym wyłożyć na blat i rozwałkować na grubość około 0,7 cm. Ciastem wyłożyć formę tworząc także brzegi. Wystające brzegi zawinąć do środka.
Ser zetrzeć na tarce.
Cukinię obrać, usunąć nasiona i pokroić wzdłuż w cienkie plastry (2-3 mm grubości). Podsmażyć na łyżce oliwy, posolić. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na patelni dodając sól, pieprz i tymianek.
Białka ubić na pianę ze szczyptą soli, dodać żółtka, potem śmietanę.
Na cieście ułożyć równomiernie przestudzone plastry cukinii, posypać startym serem, wyłożyć cebulę i zalać masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu ułożyć pokrojone w grube plastry pomidory. Wstawić do piekarnika na około 30minut w temperaturze 170˚C.
Podawać od razu po upieczeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz