niedziela, 23 września 2012

Pasternakowe frytki z miodem


Pasternak wyglądem przypomina pietruszkę, w smaku trochę podszywa się pod marchewkę.
Zawiera dużo dużo witaminy C i białka.
Frytki najlepiej jeść gorące, póki nie scementuje ich miód. Super smakują także bez glazury, z solą i ostrym sosem.
A! I przede wszystkim jest to świetny dodatek np. do jajka sadzonego + pomidorki koktajlowe.

Składniki (2 porcje):
ok. ½ kg pasternaku
1/3 szklanki oleju
łyżka miodu
½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
szczypta soli i pieprzu

Pasternak należy obrać, pokroić we frytki, niezbyt grube. Jeśli pasternak nie jest bardzo młody, w środku będzie „zdrewniała” część (na zdjęciu poniżej), którą należy wyrzucić, dość łatwo się wyłamuje. Frytki usmażyć na oleju na złoty kolor, odsączyć na papierowym ręczniku, wymieszać z przyprawami. Z patelni zlać olej, rozpuścić miód i wrzucić ponownie frytki. Karmelizować około 2 minuty.

Wersja piekarnikowa: zmiksować 2 łyżki oleju i przyprawy, wymieszać z frytkami. Piec w piekarniku około 20-25 minut w temperaturze 180˚C. Na patelni rozpuścić miód i wrzucić do niego frytki.
Należy jeść zanim wystygną.


2 komentarze:

  1. Przepis rewelacyjny!
    Trafiłam na Pani bloga zupełnie przez przypadek szukając odpowiedniego przepisu na coś oryginalnego oraz smacznego, to był strzał w dziesiątkę!
    Pozdrawiam Serdecznie, czekam na kolejne przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje bardzo za zainteresowanie i cieszę się, że się podoba!
    Pozdrawiam
    M.

    OdpowiedzUsuń