środa, 12 września 2012

Drożdżowe ciasto z jabłkami i malinami

Mięciutkie, wilgotne, trochę ciężkie. Bardziej jesienne. Maliny tylko przypominają o lecie.
Ciasto, któremu trzeba poświęcić sporo uwagi.

Drożdżowe ciasto z jabłkami i malinami
Składniki:
3,5 szklanki mąki
¾ szklanki ciepłego mleka
40 g drożdży
¾ szklanki cukru
2 jajka
150 g masła
3 jabłka
½ szklanki malin

Drożdże zalać ciepłym mlekiem. Dodać cukier i ½ szklanki mąki. Wymieszać i odstawić na pół godziny. Dodać resztę składników, wyrobić ciasto i odstawić na kolejne pół godziny w ciepłe miejsce. Jabłka obrać i pokroić w plastry, maliny umyć. Ciasto przełożyć do wysmarowanej blachy. Jabłka należy wetknąć w ciasto, posypać malinami. Piec około 35 minut w temperaturze 180
˚C. Po upieczeniu trzymać jeszcze przez kilkanaście minut w piekarniku. Posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz