niedziela, 2 września 2012

Chleb pszenny z kminkiem



Najprostszy i najlepszy chleb, jaki znam. Robi się sam, na przykład w ciągu nocy, byśmy rano mogli mieć ciepły na śniadanie. Z makiem, słonecznikiem czy dynią, zawsze smaczny. Dzisiaj kminek.


Składniki:
6 szklanek mąki (około)
45 g drożdży
2,5 szklanki wody
2,5 łyżeczki soli
kminek

Drożdże rozpuścić w letniej (!) wodzie, dodać sól i mąkę. Wyrobić wszystkie składniki, aby uzyskać jednolite ciasto. Jeśli się lepi, dodać więcej mąki. Ciasto obtoczyć w mące, włożyć do miski, przykryć i odstawić na minimum 12 godzin. Po tym czasie ciasto należy odgazować, przegnieść –jeśli to konieczne – dodać szklankę mąki. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Przełożyć do rozgrzanej w piekarniku blachy, posypać kminkiem i delikatnie wklepać. Chleb najlepiej piec mając dwie identyczne blachy – wówczas do jednej przełożyć ciasto, drugą przykryć (oczywiście dnem do góry). Wtedy ciasto, które znacznie powiększy swoją objętość będzie miało dużo miejsca i nie przyklei się do pokrywki. Chleb należy piec pod przykryciem przez 50 minut, 10 minut należy dopiec bez przykrycia, aby uzyskać ładny kolor.
Co zrobić, aby skórka z chleba nie była twarda?
Potrzebne są dwie czyste ścierki. Jedną należy dobrze zmoczyć i wycisnąć. Powinna być mokra, a nie wilgotna. Chleb prosto z piekarnika owinąć dokładnie mokrą ścierką, przełożyć do blachy w której się piekł, przykryć suchą. Jeśli chleb leży na spodzie, to po pół godziny zmienić stronę i położyć go górą do dołu na godzinę lub pół. Po tym czasie powinien być nadal ciepły w środku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz