niedziela, 23 września 2012

Kruche poduszeczki z pasternakiem i twarogiem


Poduszki mogą być podawane jako przystawka, ale wymyślone zostały jako dodatek do dań mięsnych. Ja najbardziej lubię je bez niczego, smakiem przypominają trochę kapuśniaki, ale tylko przez przyprawy.


Składniki na ciasto (około 12 sztuk):
ok. 2 szklanki mąki (+0,5 szklanki do wałkowania)
2 łyżki masła
łyżka gęstej śmietany
jajko
½ łyżeczki soli
1 łyżka oregano lub dowolnych ziół

nadzienie:
szklanka pasternaku
1/3 szklanki tłustego twarogu
 1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta chilli i czarnego pieprzu
+ziarna kminku (około 2 łyżeczki)

Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie lub się lepi - dodać więcej mąki. Rozwałkować, pociąć na prostokąty grubości 0.5 cm, wymiary około 7x5 cm.

Pasternak wrzucić do gotującej się, osolonej wody na około 2 minuty. Odcedzić, zetrzeć na tarce na najgrubszych oczkach (bez łykowatej części). Dodać rozdrobniony twaróg i przyprawy, dokładnie wymieszać.
Na prostokąty nakładać 2 łyżeczki nadzienia, przykryć drugim kawałkiem ciasta, widelcem zgnieść boki, nakłuć od góry. Posypać kminkiem (w trakcie pieczenia nie powinien się przykleić do ciasta, więc po upieczeniu spadnie, chodzi o zapach, którym nasiąknie ciasto w trakcie pieczenia)
Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180
˚C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz