piątek, 26 czerwca 2015

Burger z mozarellą i pieczone bataty


Składniki:
200 g mięsa mielonego wołowego
sól, pieprz

buła
kilka liści szpinaku
kilka plastrów cukinii
1 łyżka masła
2 plastry mozarelli

dip:
2 łyżki oliwy
1 mała czerwona cebula
1/2 czerwonej papryki
2 średniej wielkości pomidory
1 ząbek czosnku
1 łyżka brązowego cukru
sól, pieprz

frytki:
2 średnie bataty
3 łyżki oliwy
sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki


Bataty obrać ze skóry, pokroić, wymieszać z oliwą i przyprawami i piec przez 25 minut w rozgrzanym do 190oC piekarniku.
Dip: na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, smażyć, aż zmięknie, dodać czosnek, pokrojone pomidory (bez skórki; najlepsze będą dojrzałe i mięsiste), cukier. Pod koniec, gdy sos się zredukuje, doprawić solą i pieprzem.
Plastry cukinii oprószyć solą, a gdy wytworzy się na nich woda - osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, smażyć na nim cukinię (na małym ogniu przez kilka minut).
Mięso posolić, obficie popieprzyć, wyrobić coś na kształt burgera i smażyć na suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony.
Ja lubię burgery dobrze wysmażone, czarniutkie, ale fajnie, jak w środku są lekko różowe.
Składałam - jak widać - buła, łyżka dipu, szpinak, mięso, mozarella, cukinia, duuużo dipu, buła.
Polecam. Proste, szybkie, mięso. Tyle zalet! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz