niedziela, 19 kwietnia 2015
Zupa pieczarkowo-ziemniaczana
900 ml bulionu warzywnego
500 g ziemniaków
250 g pieczarek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
100 ml śmietanki
sól, pieprz
prażony słonecznik do posypania
oliwa
Ziemniaki ugotować w bulionie. Oczyszczone, pokrojone pieczarki (kapelusze warto obrać ze skórki) podsmażyć na patelni z cebulą, wrzucić do bulionu wraz z rozgniecionym czosnkiem, gotować przez chwilę i zblendować. Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem.
To jest wersja typu basic. Można dorzucić świeże zioła np. tymianek, sery (ja bym wrzuciła łyżkę gorgonzoli dla podkręcenia smaku) albo mięsne dodatki typy szynka dojrzewająca czy upieczony boczek :).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Może i low budżet, ale ja uwielbiam takie smaki. Nie zapomnij dodać do akcji ;)
OdpowiedzUsuńdzięki za przypomnienie :)
UsuńŚwietnie! Czekam na kolejne przepisy :P
Usuń