poniedziałek, 10 listopada 2014

Razowa tarta z kalafiorem


Lubię tarty, dlatego że nie trzeba się przy nich napracować, nie trzeba ich zbytnio pilnować i są gotowe w półtorej godziny. Są dobre na ciepło, zimno. Można do nich wrzucić wszystko, na co mamy ochotę.

ciasto (składniki na okrągłą formę o średnicy 22 cm):
150 g mąki razowej żytniej (+ garść do wałkowania)
50 g masła
szczypta soli
1 jajko

do środka:
pół dużego kalafiora
5 pieczarek
2 łyżki oliwy
2 jajka
150 ml śmietanki 30%
sól, pieprz

Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim blachę tak, żeby zostały boki ok. 3 cm. Podpiec 15-20 minut w zależności od grubości ciasta.
Kalafiora podzielić na małe kawałki, ugotować na parze, pieczarki podpiec na oliwie, wymieszać razem i wyłożyć na ciasto. Całość zalać masą jajeczną (śmietanka, jaja, sól, pieprz). Piec około 40 minut w temperaturze 180oC.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. tarta to u mnie czyszczenie lodówki hehehe ;-) pysznie ta Twoja wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń