poniedziałek, 10 listopada 2014
Piernikowe brownie
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
100 g mąki
150 g cukru
2 płaskie łyżki kakao
3 jaja
szczypta soli
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
kilka kropel ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki orzechów włoskich
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do piany stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Następnie dodać żółtka, rozpuszczone masło z czekoladą, mąkę, kakao, przyprawy i wymieszać wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelać do wyłożonej papierem foremki. Orzechy lekko rozgnieść i wysypać nimi wierzch ciasta. Piec 25-30 minut w temperaturze 180°C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda apetycznie, taki słodki grzeszek ;)
OdpowiedzUsuńo fajne połączenie, moja dwa ulubione ciasta piernik i brownie:)
OdpowiedzUsuńto jest moje ulubione ciasto odkąd zjadłam pierwszy kawałek :)
UsuńMusi smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)
świetne połączenie! cudowne brownie i piernikowa nuta... może na nadchodzące Święta? :-)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak :) wcześniej trzeba zacząć ćwiczyć :D klasyczny piernik jest najlepszy, ale piernikowe brownie jest przepyszne.
UsuńWyrośnięte, suche i wypieczone to dla mnie raczej murzynek niż brownie :) Niemnie, wszystko co z czekoladą jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńJest suche i wypieczone jak na brownie, nie jak murzynek :). murzynki są lekkie, a brownie to ciężkie ciasto. Po kilku godzinach w lodówce nabrało odrobinę wilgoci i było idealne.
Usuńpozdrawiam :)