środa, 17 grudnia 2014
Domowe krówki
300 g cukru
200 g śmietany 36%
100 g masła
Cukier i śmietanę należy wymieszać na patelni, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień tak, aby masa na patelni powoli bulgotała. Całość trzeba dość często mieszać. Po około 10-15 minutach gotowania można dodać masło. I trzeba dalej mieszać, czekać, mieszać, dalej czekać.
Test na gotowe krówki jest prosty: zrobić kroplę z masy na talerzu/spodku ceramicznym, powinna od razu stężeć, można na chwilę włożyć do lodówki, żeby sprawdzić szybciej :). Gotujące bańki z masy są wtedy cięższe i całość przybiera lekko galaretowatą konsystencję (tak bym to określiła) i krówkowy kolor.
Gotową masę przelewam do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia, po wystudzeniu kroję na prostokąty. Później to już je zjadam.
To jest przepis podstawowy na kruche krówki, nawet bardzo kruche. Czasami dodaję do nich kakao, wanilię, ale super są także z orzechami lub sezamem. Każdy może zrobić swój smak. Można gotować w garnku, ale ja bardziej ufam patelni, bo łatwiej jest kontrolować bulgotanie :).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo lubię te cukierki a szczególnie te jakie są miękkawe jak karmelek. Chociaż czasami mam chęć na te bardziej chrupiące i łamliwe. Dziękuję za nowy pomysł na ich zrobienie, na pewno ten też wypróbuję. Obecnie robiłam już kilka w ten sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-slodycze-krowki/ też są niezłe ale wypróbuje teraz przepis z tej strony, wydaje się że mogą być jeszcze lepsze.
OdpowiedzUsuń