3 żółtka
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
400 g śmietany 36 %
250 g mango z puszki, bez zalewy
Mango zblendować na gładko (konsystencja pulpy też jest ok :)). Żółtka ubijać z cukrem na puszystą masę, kolor powinien być ecru, prawie biały. Do żółtek wrzucić papkę z mango, miksować przez chwilę, dodać śmietanę i wymieszać, niekoniecznie mikserem. Przelać do naczynia i wstawić do zamrażarki. Najlepiej wybrać większy, lecz płaski pojemnik - lody szybciej się zmrożą. Po trzech godzinach powinny być prawie zmrożone. Wówczas należy je jeszcze raz zmiksować i ponownie wstawić na 3-4 godziny. Będą bardziej miękkie.
Konsystencja lodów jest super. Nawet jeśli mrożą się kilkanaście godzin i są mega twarde to po kilku minutach poza zamrażalnikiem można je łatwo nabierać łyżką. Są słodkie, kremowe, mangowe i naprawdę dawno nie jadłam tak dobrych lodów homemade. Polecam się i przepis :)
W Indiach rocznie zbiera się 3,5 miliona ton owoców mango!
Dlaczego w Polsce nie mamy klimatu odpowiedniego dla tej rośliny? :/ Jeśli byłoby to możliwe, zostałabym mangowym potentatem :).
-15,3 węglowodanów
-1,5 błonnika
-0,5 białka
- dużo potasu, ale też magnez, fosfor, wapń, sód
- sporo witaminy C (34 mg to połowa dziennego zapotrzebowania organizmu), ale też A, B(1,2,3)...
i pewnie jeszcze dużo dużo więcej :).
Doskonale rozumiem twoją miłość do mango :) Też uwielbiam ten owoc. Lody musiały być wspaniałe!
OdpowiedzUsuńWystarczy żółtka ubić na parze, albo zrobić krem angielski jako bazę do lodów, i już nie będzie surowych jajek :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że lody z mango smakują obłędnie :)
myślałam o ubiciu jaj na parze i pewnie tak zrobię następnym razem! :)
Usuńte lody są cudowne!
OdpowiedzUsuń