niedziela, 19 lipca 2015

Muffiny jagodowe z orzechami

Ja to robię tak:suche do miski, mokre i cukier do drugiej, mokre + mikser ->bziuuum. Dodaję suche + mikser ->bziuuum, jagody, mieszam łyżką, do foremek, do pieca 20 minut i zjadam na ciepło. Koniec historii. Turbo szybkie, najlepsze, jakie ostatnio jadłam.


Składniki:
250 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru w proszku

1 jajko
100 g cukru
100 g miękkiego masła
100 ml maślanki
2 łyżki oleju
otarta skórka z 1 cytryny
1 szklanka jagód leśnych

Suche składniki (oprócz cukru) wymieszać razem w misce. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, dodać jajo, maślankę, olej, skórkę z cytryny. Połączyć z suchymi składnikami, delikatnie wmieszać jagody. Wyłożyć do foremek na muffiny (do 2/3 objętości).


Kruszonka:
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżka mąki
3 łyżki posiekanych orzechów brazylijskich
2 łyżki roztopionego masła

Wszystkie składniki połączyć ze sobą, rozgnieść palcami. Nakładać na łyżce na każdego muffina.
Piec 19-21 minut w temperaturze 190oC.



2 komentarze: