czwartek, 9 lipca 2015

Tort czekoladowy z truskawkami

Sezon na truskawki powoli się kończy, a mnie się przypomniało, że robiłam takie ciasto :). Super fajny, niesłodki, mocno czekoladowy tort. Fajny, bo nie na biszkopcie. Często wykorzystywałam to ciasto, jako bazę pod inne słodkości i zawsze się sprawdza. Polecam, bo szybko i małym wysiłkiem możemy zrobić ciasto z serii "WOW!" :)

Składniki na ciasto:
150g masła
90g czekolady deserowej
150g cukru
3 jaja
170g śmietany 18%
200g mąki
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki kakao

Wszystkie składniki suche, czyli mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać do jednej miski.
Masło roztopić, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną na kostki czekoladę i miód, odstawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać (czekolada powinna się rozpuścić). Jajka ubić z cukrem, dodać śmietanę, przestudzone masło z czekoladą i połączyć z suchymi składnikami. Przełożyć do trzech małych tortownic (dwóch, jeśli chcemy wyższe blaty) i piec w temperaturze 180oC przez około 25 minut (do suchego patyka).


Krem (ilość na ciasto z dwoma blatami, czyli jedną warstwę kremu):
250g mascarpone
200g śmietany 36% (gęstej, nie śmietanki!)
3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki przełożyć do miski (mascarpone i śmietanę schłodzone) i ubijać przez kilka minut do uzyskania puszystego kremu.

Dekoracja:
czekolada deserowa 90g
3 łyżki śmietanki 30%
kilka truskawek
biała czekolada

W kąpieli wodnej podgrzać 3 łyżki śmietanki, wrzucić połamaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia (śmietanka musi być prawie wrząca, bo jeśli będzie zbyt chłodna czekolada się zetnie i otrzymamy wielką truflę:)).
Ciasto przełożyć kremem, oblać roztopioną czekoladą. Białą czekoladę (musi być dobrej jakości, nie wszystkie białe czekolady dają się roztopić) umieścić w misce w kąpieli wodnej i mieszać do roztopienia. Zdjąć z ognia, zanurzać w niej truskawki (wcześniej umyte i osuszone) i układać na cieście.
Do ciasta można użyć większej ilości truskawek. Robiłam też wersję z truskawkami w kremie i na cieście. Wszystkie opcje są ok, ale ja akurat nie przepadam za truskawkami, więc ich nie nadużywam. No może tylko truskawki w białej czekoladzie mogą mnie do siebie przekonać :)

Truskawki w białej czekoladzie to jedyne słuszne truskawki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz