czwartek, 16 maja 2013

Szparagi pieczone w szynce wołowej

Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego należy korzystać z niego jak najwięcej. Dzisiaj u mnie przepis prosty w przygotowaniu, ale bardzo smaczny. Jutro część dalsza szparagowego tygodnia :)

Składniki (2 porcje):
6 szparagów
6 plastrów szynki wołowej
masło
150 g makaronu Pappardelle
100 g ricotty
1 łyżka mąki pszennej
1/3 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany 18%
1 łyżka posiekanego oregano
sól, pieprz

Szparagi należy umyć i osuszyć ściereczką, pozbyć się twardych końcówek (najlepiej łamiąc na wysokości około 1/3 od dołu, szparagi powinny same złamać się we właściwym miejscu, gdy je wygniemy). Każdego szparaga zawinąć w plaster szynki i dodać po małej kosteczce masła do każdej sztuki. Zawinąć w folię na kształt cukierka. Piec około 30-40 minut w 180˚C.
Makaron ugotować.
Sos: na  patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżkę mąki i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki (idealna jest trzepaczka do sosów, ale zwykła pewnie też będzie ok). Mąka nie powinna się zrumienić. Na patelnię wlać mleko i szybko mieszać (patelnia powinna być na małym ogniu), po około minucie dodać ricottę i śmietanę i nadal dokładnie mieszać. Kiedy wszystkie składniki się połączą doprawić solą i pieprzem, dodać posiekane oregano i gotować jeszcze około 2 minut. Wrzucić makaron i dobrze wymieszać z sosem.
Makaron wyłożyć na talerze, ułożyć na nim upieczone szparagi. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz