piątek, 12 kwietnia 2013

Naleśnikowe hot dogi z brokułami w cieście

Dzisiaj u mnie czyszczenie lodówki, a że naleśniki można jeść ze wszystkim, nadają się też do hot dogów. Brokuły smażone w cieście są pyszne. A panierowanie naleśników w mące zamiast bułki tartej sprawi, że będą się świetnie trzymały, ale przede wszystkim będą miękkie.

Składniki:
8 parówek
8 plastrów topionego sera
1/2 brokuła
1 jajko
1/2 szklanki mąki
pomidor
ogórek
ketchup

ciasto:
2 jajka
1 szklanka mleka
ok. 1 i 1/2 szklanki mąki (+1/2 szklanki)
sól
2 łyżki oleju

sos czosnkowy:
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
1 łyżeczka bazylii

Wszystkie składniki na ciasto ze sobą połączyć. Ciasto powinno być dość rzadkie, żeby naleśniki były cienkie i plastyczne. Następnie usmażyć 8 dużych naleśników, do reszty ciasta dodać dodatkowe 1/2 szklanki mąki. Brokuły umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować na parze. Każdy kawałek brokuła zamoczyć w gęstym cieście i smażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
Kiedy naleśniki będą jeszcze ciepłe należy zrobić hot dogi. Na każdy naleśnik położyć plaster sera, parówkę i zwinąć.
Naleśniki panierować w roztrzepanym jajku i mące.
Sos czosnkowy: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i zmiksować.
Na talerzu ułożyć hot dogi, brokuły w cieście i pokrojone warzywa, polać ketchupem i sosem czosnkowym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz