piątek, 15 marca 2013

Klopsiki z żurawiną i sosem na czerwonym winie

Ten przepis długo nabierał ostatecznej formy. W końcu jest, a raczej są. Klopsiki, które mogłyby być dalekimi kuzynami szwedzkich köttbullar. I choć kulki nie są idealnie okrągłe, są idealne w smaku, zwłaszcza z czerwonym winem.

Składniki:
500 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki (ma najmniej tłuszczu)
1 jajko
1/3 szklanki bułki tartej
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka majonezu
drobno posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
1/3 szklanki mąki
olej do smażenia
żurawina

sos:
1/4 kostki masła
100 ml czerwonego wina wytrawnego
200 ml bulionu wołowego
2 płaskie łyżki mąki
2 łyżki śmietanki
sól i pieprz

purée:
1/2 kg ziemniaków
1 łyżka masła
1/2 szklanki mleka
1 łyżka soli

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na patelni na oleju, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Jajko roztrzepać w misce, dodać wszystkie składniki oprócz mięsa, dokładnie ubijać na jednolitą masę. mięso przełożyć do miski i ręką wyrabiać masę na klopsiki. Z masy należy uformować około 25-30 małych kulek. Kuki obtoczyć w mące (najlepiej jeszcze raz uformować przed włożeniem na patelnię) i wrzucać na rozgrzany na patelni olej. Smażyć do momentu, aż z każdej strony będą miały jasnobrązowy kolor.
Sos: na patelni rozpuścić masło, wrzucić mąkę i mieszać trzepaczką do sosów tak, aby nie zrobiły się grudki. Gdy mąka się lekko podsmaży wlać wino, po zagotowaniu także bulion wołowy. Całość gotować do momentu zagęszczenia, doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać, posolić i ugotować. Dobrze jest zacząć gotować przed klopsikami, żeby nie tracić czasu. Zdjąć z ognia, kiedy będą miękkie, odcedzić. Do ziemniaków dodać łyżkę masła i pół szklanki gorącego mleka, obijać do momentu powstania jednolitej masy.
Klopsiki podawać z żurawiną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz