niedziela, 27 stycznia 2013

Spaghetti aglio e olio

Ciekawostka: niezbyt atrakcyjny zapach czosnku z ust można zneutralizować jedząc natkę pietruszki. W tym przypadku to nie zadziała, ponieważ smażony czosnek traci swój zapach. Nie mniej jednak, makaron jest i mocno czosnkowy, i pietruszkowy, i ostry, i smaczny.


Składniki:
200 g makaronu spaghetti
5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
szczypta chilli

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Czosnek drobno posiekać i wrzucić na patelnię do rozgrzanej oliwy, zrumienić. Na patelnię wrzucić odcedzony makaron, dodać przyprawy, dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia, wymieszać z pokrojoną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz