czwartek, 9 sierpnia 2012

Lody jagodowe

Zmodyfikowany przepis na lody budyniowe mojej mamy. Kolor zależy od ilości jagód, od tego, czy były mrożone czy świeże. Ja lubię najbardziej z polewą jagodową lub jeżynową.

Składniki:
budyń śmietankowy (na 0,5 l mleka)
¾ l mleka
1 szklanka gęstej śmietany
¾ + ¼ szklanki cukru
¾ szklanki jagód

Mleko zagotować z ¾ szklanki cukru, dodać budyń rozmieszany w kilku łyżkach mleka. Dokładnie mieszać, aby nie zrobiły się grudki i aby się nie przypalił. Jeśli jednak zrobią się grudki, budyń można przetrzeć przez drobne sitko. W przypadku przypalenia nie można zrobić nic
:).
Budyń wystudzić.
Jagody i ¼ szklanki cukru zagotować i zmiksować, wystudzić. Gdy jagody wystygną zmiksować je ponownie dodając śmietanę, połączyć z budyniem. Całość przelać do plastikowego pojemnika z przykryciem, aby lody nie wchłaniały innych zapachów, wstawić do zamrażalnika na około 2 godziny. Kiedy lody będą już częściowo zamarzać, wyjąć z zamrażalnika i zmiksować, wstawić ponownie na około 3-4 godziny. Czas zależeć będzie od wymiarów pojemnika - jeśli będzie plaski a duży, lody szybciej zamarzną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz