wtorek, 25 września 2012

Ostra dynia



Bardzo zaskoczyła mnie dziś ta zupa. Dynia najwidoczniej potrafi zaskoczyć. Przyprawy nie zaskoczyły - chilli smakuje jak chilli, a duża ilość chilli smakuje najlepiej. 1/4 łyżeczki daje smak bardzo ostry, jeśli ktoś ma małą skalę tolerancji. Ja dodaję więcej i polecam wszystkim. Śmietana nadaje delikatności, zupa staje się bardziej kremowa. Grzanki (polecam zrobienie czosnkowych) są chrupiące i trzeba przy nich kierować się zasadą "im więcej, tym lepiej".
Składniki (3 porcje):
0,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
1,5 szklanki dyni (startej na tarce)
1 duża cebula lub 2 mniejsze
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
5-7 ziaren czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki chilli
sól, olej

Ziarna kminku prażyć na rozgrzanej patelni około 2-3 minut, potem dodać łyżkę oleju i drobno pokrojoną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać czosnek, pieprz czarny i ziołowy oraz chilli. Po około minucie dodać startą dynię (dynię wcześniej należy umyć, wyciąć miękką część i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, zostawiając skórkę), posolić i smażyć około 5 minut. W tym czasie należy doprowadzić do wrzenia bulion, przełożyć zawartość patelni i gotować około 10-15 minut. Po tym czasie zupę zmiksować i przetrzeć przez sitko. Ponownie wstawić na ogień i gotować 3 minuty.
Najlepiej smakuje z grzankami i śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz