wtorek, 18 września 2012

Tęczowe muffiny kokosowe z maliną

Zrobiłam je z ciekawości modyfikując przepis na inne muffiny. Smakują i wyglądają, Łatwo i szybko się je robi. Po ich zrobieniu zauważyłam, że chyba nie wiem, jak wygląda tęcza :). Może wkrótce, na poprawę, zrobię tęczowy tort lub jakiegoś tęczowego tosta.

Składniki (na około 10 muffinów):
1 szklanka mąki
60 g miękkiego masła
½ szklanki cukru
40 ml mleka
1 jajko
1 łyżka dżemu morelowego
1/3 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki wiórek kokosowych
½ łyżeczki aromatu kokosowego
barwniki spożywcze: żółty, czerwony, niebieski
Jajko utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i mleko, później sodę i proszek do pieczenia i pozostałe składniki (oprócz barwników oczywiście
J). Całość podzielić na pięć części. Do trzech dodać kolejno barwnik żółty, niebieski i czerwony. Kolor zielony można otrzymać mieszając żółty z niebieskim, a fioletowy – czerwony z niebieskim. Do foremek nałożyć po łyżeczce z każdego koloru, równomiernie wygładzając. Na górę położyć jedną malinę. Piec 15-20 minut (w zależności od wielkości foremek) w temperaturze 170˚C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz