Składniki (na około 10 muffinów):
1 szklanka mąki
60 g miękkiego masła
½ szklanki cukru
40 ml mleka
1 jajko
1 łyżka dżemu morelowego
1/3 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki wiórek kokosowych
½ łyżeczki aromatu kokosowego
barwniki spożywcze: żółty, czerwony, niebieski
Jajko utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i mleko, później sodę i proszek do pieczenia i pozostałe składniki (oprócz barwników oczywiście J). Całość podzielić na pięć części. Do trzech dodać kolejno barwnik żółty, niebieski i czerwony. Kolor zielony można otrzymać mieszając żółty z niebieskim, a fioletowy – czerwony z niebieskim. Do foremek nałożyć po łyżeczce z każdego koloru, równomiernie wygładzając. Na górę położyć jedną malinę. Piec 15-20 minut (w zależności od wielkości foremek) w temperaturze 170˚C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz