Poduszki mogą być podawane jako przystawka, ale wymyślone zostały jako dodatek do dań mięsnych. Ja najbardziej lubię je bez niczego, smakiem przypominają trochę kapuśniaki, ale tylko przez przyprawy. |
Składniki na ciasto (około 12 sztuk):
ok. 2 szklanki mąki (+0,5 szklanki do wałkowania)
2 łyżki masła
łyżka gęstej śmietany
jajko
½ łyżeczki soli
1 łyżka oregano lub dowolnych ziół
nadzienie:
szklanka pasternaku
1/3 szklanki tłustego twarogu
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta chilli i czarnego pieprzu
+ziarna kminku (około 2 łyżeczki)
Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie lub się lepi - dodać więcej mąki. Rozwałkować, pociąć na prostokąty grubości 0.5 cm, wymiary około 7x5 cm.
Pasternak wrzucić do gotującej się, osolonej wody na około 2 minuty. Odcedzić, zetrzeć na tarce na najgrubszych oczkach (bez łykowatej części). Dodać rozdrobniony twaróg i przyprawy, dokładnie wymieszać.
Na prostokąty nakładać 2 łyżeczki nadzienia, przykryć drugim kawałkiem ciasta, widelcem zgnieść boki, nakłuć od góry. Posypać kminkiem (w trakcie pieczenia nie powinien się przykleić do ciasta, więc po upieczeniu spadnie, chodzi o zapach, którym nasiąknie ciasto w trakcie pieczenia)
Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz