niedziela, 23 września 2012
Pasternakowe frytki z miodem
ok. ½ kg pasternaku
1/3 szklanki oleju
łyżka miodu
½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
szczypta soli i pieprzu
Pasternak należy obrać, pokroić we frytki, niezbyt grube. Jeśli pasternak nie jest bardzo młody, w środku będzie „zdrewniała” część (na zdjęciu poniżej), którą należy wyrzucić, dość łatwo się wyłamuje. Frytki usmażyć na oleju na złoty kolor, odsączyć na papierowym ręczniku, wymieszać z przyprawami. Z patelni zlać olej, rozpuścić miód i wrzucić ponownie frytki. Karmelizować około 2 minuty.
Wersja piekarnikowa: zmiksować 2 łyżki oleju i przyprawy, wymieszać z frytkami. Piec w piekarniku około 20-25 minut w temperaturze 180˚C. Na patelni rozpuścić miód i wrzucić do niego frytki.
Należy jeść zanim wystygną.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przepis rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńTrafiłam na Pani bloga zupełnie przez przypadek szukając odpowiedniego przepisu na coś oryginalnego oraz smacznego, to był strzał w dziesiątkę!
Pozdrawiam Serdecznie, czekam na kolejne przepisy!
Dziękuje bardzo za zainteresowanie i cieszę się, że się podoba!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
M.