poniedziałek, 28 stycznia 2013

Szpinakowe naleśniki z fetą

Przepisów na naleśniki jest tyle, ilu ludzi którzy je smażą. W domu zawsze jadłam bardziej amerykańskie - grube i puchate. Teraz wolę cienkie, ale z pełnym wnętrzem :). Na mleku i wodzie, bez sody czy proszku do pieczenia.

Składniki na ciasto:
½ szklanki mleka
½ szklanki wody gazowanej
1 szklanka mąki
1 jajko
2 łyżki szpinaku (wcześniej rozmrożonego oczywiście)
szczypta soli
farsz:
25 dag mrożonego szpinaku
15 dag sera feta
¼ łyżeczki pieprzu
3 ząbki czosnku
śmietana 18%

Naleśniki: wszystkie składniki oprócz mąki wsypać do miski, zmiksować, dodać przesianą mąkę i miksować do uzyskania jednolitej masy (jeśli nie będzie wystarczająco rzadka, dodać trochę wody). Smażyć cienkie naleśniki na małej ilości tłuszczu.
Szpinak rozmrozić w garnku dodając pół szklanki wody. Po odparowaniu dodać drobno pokrojony czosnek i pieprz. Fetę pokroić w kostkę, wrzucić do gorącego szpinaku, zdjąć z ognia.
Podawać ze śmietaną.



4 komentarze: