ciasto :
ok. 20 dag mąki (+/- pół szklanki)
ok. 20 dag mąki (+/- pół szklanki)
1/3 szklanki wody
1 jajko
szczypta soli
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka bazylii
farsz:
ok. 15-20 dag mrożonego szpinaku
15 dag twarogu półtłustego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz ziołowy
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Gdyby
ciasto było zbyt lepkie, dodać więcej mąki. Rozwałkować na grubość około 3 mm,
wyciąć kółka.
Zamrożony szpinak włożyć do garnka, wlać ¼ szklanki wody, gotować do
odparowania wody. Po tym czasie dodać pokrojony drobno czosnek, sól, pieprz.
Odstawić do wystygnięcia. Odcisnąć nadmiar wody, dodać twaróg i dokładnie
wymieszać.
Na kółko z ciasta nałożyć farsz (jeśli wycinamy dużą szklanką
to 2 małe łyżeczki, małą szklanką - jedną), ciasto złożyć na pół, zlepić
brzegi.
Pierogi wrzucić na gotującą wodę, zamieszać. Kiedy
wypłyną na powierzchnię to znak, że można je wyciągnąć.
Podawać z roztopionym masłem lub śmietaną.
takie pierożki to ja uwielbiam ! mniam <3
OdpowiedzUsuń