piątek, 8 marca 2013

Drożdżowe racuchy z jagodami

Zima się kończy, do lata i jagód jeszcze daleko, jednak nie jest to przeszkodą w zrobieniu racuchów. Chociaż jest marzec, w sklepie można kupić borówki, które nawet smakują jak borówki. Polecam!


Składniki:
2 dag świeżych drożdży
180 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
1 jajo
1 szklanka mąki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, roztrzepane jajko i mąkę. Połączyć składniki na jednolitą masę, odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce (konsystencja po tym czasie powinna przypominać piankę). Smażyć na patelni na jasnobrązowy kolor. Podawać z jagodami i serkiem waniliowym.
 
 

4 komentarze:

  1. Ale delikatne :) Placuszki z borówkami nieodłącznie kojarzą mi się z latem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musialy smakować wspaniale.. Tęsknię za jagodami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja także tęsknię, dlatego ucieszyłam się gdy zobaczyłam je w sklepie :)

      Usuń
  3. pięknie i apetyczne śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń