Zima się kończy, do lata i jagód jeszcze daleko, jednak nie jest to przeszkodą w zrobieniu racuchów. Chociaż jest marzec, w sklepie można kupić borówki, które nawet smakują jak borówki. Polecam! |
Składniki:
2 dag świeżych drożdży
180 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
1 jajo
1 szklanka mąki
2 dag świeżych drożdży
180 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
1 jajo
1 szklanka mąki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, roztrzepane
jajko i mąkę. Połączyć składniki na jednolitą masę, odstawić na około 45 minut w
ciepłe miejsce (konsystencja po tym czasie powinna przypominać piankę). Smażyć na patelni na jasnobrązowy kolor. Podawać z jagodami i serkiem waniliowym.
Ale delikatne :) Placuszki z borówkami nieodłącznie kojarzą mi się z latem.
OdpowiedzUsuńMusialy smakować wspaniale.. Tęsknię za jagodami
OdpowiedzUsuńja także tęsknię, dlatego ucieszyłam się gdy zobaczyłam je w sklepie :)
Usuńpięknie i apetyczne śniadanie:)
OdpowiedzUsuń