Upiekłam je jakiś czas temu by sprawdzić jak bardzo orzechowe mogą być ciasteczka. Orzechów nigdy dość, ale wszędzie trzeba znać umiar :) . Idealnie smakują z gorącą herbatą lub kakao. |
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
3/4 szklanki zmielonych orzechów
1/2 tabliczki mlecznej czekolady (posiekanej na małe kawałki)
1/4 szklanki cukru
1/3 kostki miękkiego masła lub margaryny
1 szklanki mąki (+ 1/4 szklanki do wałkowania)
Jajko, śmietanę, masło i cukier zmiksować. Dodać czekoladę i orzechy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość około 7 mm, wycinać ciasteczka i układać na wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec 10 minut w temperaturze 180˚C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz