wtorek, 21 maja 2013
Udka w musztardowej marynacie
4 udka z kurczaka
12 małych młodych ziemniaków
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki masła
marynata:
3 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka pieprzu kolorowego w ziarnach
1 łyżka brązowego cukru
dodatkowo:
1 marchewka + 1/2 jabłka (albo gigantyczna marchewka i duże jabłko)
Udka z kurczaka umyć, zdjąć skórę, przeciąć wzdłuż kości po obu stronach. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać i dokładnie natrzeć nią mięso (także w naciętych miejscach). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i odstawić do lodówki na godzinę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C na około 50 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić odcedzone ziemniaki i chwilę podsmażać. Po zdjęciu z ognia, posypać koperkiem.
Kuczaka i ziemniaki wyłożyć na talerz, polać sosem, który wytworzył się w czasie pieczenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz