6 zielonych szparagów
3 plastry szynki
200 g mozzarelli (najlepiej kupić w kawałku i zetrzeć)
6 pomidorków cherry
garść świeżego oregano
1/2 krążka camemberta
Ciasto: tak naprawdę pisanie przepisu na ciasto jest bez sensu, chodzi tylko o proporcje. Na pizzę okrągłą o średnicy około 30 cm lub prostokątną około 30x20 cm będzie to 15-20 g świeżych drożdży, 3/4 szklanki letniej wody, 2 łyżki oliwy, i mąka, tyle aby ciasto było ani miękkie ani twarde, plastyczne i nie lepiło się, pewnie około 2 szklanek i może jeszcze trochę do wałkowania. Ja tak właśnie robię i zawsze wychodzi super. Czasami dodaję do ciasta wyciśnięty czosnek albo zioła, wtedy jest jeszcze lepsze.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce i dokładnie wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i przełożyć do blachy. Można posmarować sosem (3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki oliwy, 2-3 ząbki czosnku, oregano), ale nie jest to konieczne. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie należy umyć i osuszyć szparagi oraz pozbyć się twardych końcówek około 1/3-1/2 od dołu. Także pokroić na połówki pomidorki; szynkę i camemberta na małe kawałki.
Na ciasto wyłożyć startą mozzarellę. Szparagi ułożyć naprzemiennie rzędami z szynką, posypać świeżym oregano, ułożyć pomidorki i camemberta.
Ja camemberta układam częściowo na szparagach, który się na nie wylewa podczas pieczenia i ładnie je przykrywa.
Piec około 25-30 minut w temperaturze 200˚C. Smacznegooooooooooo!
Szparagi i camembert to całkiem udane połączenie! Do tego pomidorki i szynka, pycha:)
OdpowiedzUsuń