niedziela, 19 maja 2013
Kurczak z lazurem i szparagami
1 pierś z kurczaka
pieprz
papryka ostra
1 mała czerwona cebula
2 łyżki oliwy
5-6 szparagów
100 g ryżu
100 g sera pleśniowego lazur
sól
Ser pokroić na kawałki. W osolonej wodzie ugotować woreczek ryżu, odcedzić, rozciąć i z powrotem przesypać do garnka. Z piersi usunąć błonki, żyłki i wszystko, co nie jest mięsem, pokroić na kawałki, przełożyć do miski, dodać około 1/3 łyżeczki ostrej papryki, dużą szczyptę pieprzu i oliwę. Należy wszystko dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek był pokryty przyprawami. Cebulę drobno pokroić. Szparagi umyć, odłamać końcówki i pokroić na kawałki długości około 3 cm. Na suchą patelnię wyłożyć kurczaka i usmażyć. Chwilę przed zdjęciem z patelni dorzucić cebulę i podsmażyć wszystko razem. Całość z patelni przełożyć do garnka z ryżem. Na patelnię wrzucić szparagi, najpierw grubsze kawałki, chwile podsmażyć, później cieńsze i główki. Kiedy będą usmażone przełożyć do garnka i dokładnie wymieszać. Ryż z kurczakiem i szparagami wyłożyć na talerze, dodać pokrojony ser. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz