sobota, 13 kwietnia 2013
Mad Burger
Mad Sos:
1 ogórek konserwowy
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
1 łyżka musztardy
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
focaccia:
300 ml ciepłej wody
30 g świeżych drożdży
4 szklanki mąki (ok. 600 g + mąka do rozwałkowania)
3 łyżki oliwy lub oleju
oliwki
burgery:
250 g mięsa mielonego
1 małe jajko
1 łyżeczka musztardy
1 mała cebula
sól, pieprz
+
pomidor
ogórek
sałata
ser topiony w plastrach
Focaccia: Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i oliwę, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Uformować 9 bułek, przełożyć je na blachę, powbijać w nie przekrojone na pół oliwki. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Piec 15-20 minut w 220˚C.
Roztrzepane jajko wymieszać z musztardą, drobno posiekaną cebulą i przyprawami. Dodać mięso i dobrze wyrobić jednolitą masę. Uformować 3 burgery, smażyć z obydwu stron na lekko brązowy kolor.
Sos. Ogórek zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i zblendować.
Bułki przekroić na pół. Na dolnej części ułożyć liście sałaty, burgery, ser, ogórek i pomidor, polać sosem i przykryć. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetny pomysł z tymi bułkami:D
OdpowiedzUsuń