czwartek, 22 maja 2014
Szparagi z ailloli
Składniki (2 porcje):
2 kajzerki, najlepiej lekko czerstwe
2 jajka
5-6 szparagów
sól, pieprz
ailloli:
1 żółtko
2 ząbki czosnku
1łyżka soku z cytryny
1 łyżka ostrej musztardy (ja dodałam musztardę chili z imbirem)
sól, pieprz
130 ml oliwy
Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki, pokroić na 4-5 cm kawałki i ugotować na parze (najpierw grubsze części gotować przez 3-4 minuty, wrzucić główki i gotować max. 2 minuty). Z bułek wyciąć wierzch i wydłubać środek. Ułożyć ugotowane szparagi, wbić do każdej bułki po jajku, oprószyć solą i pieprzem i zapiekać w piekarniku przez kilka lub kilkanaście minut (w zależności od tego, czy chcemy jajko tylko ścięte czy wypieczone).
Sos: wszystkie składniki oprócz oliwy zblendować, aż powstanie jednolita masa. Oliwę wlewać cienkim strumieniem miksując na najwyższych obrotach (ubijamy jak majonez, sos powinien być coraz jaśniejszy podczas miksowania). Mój wyszedł żółty, ponieważ musztarda, której użyłam, ma intensywny kolor. Zrobiłam jeszcze pomidorową salsę, ale nie była fotogeniczna :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz