sobota, 3 sierpnia 2013

Sorbet truskawkowy

To jest najprostszy i najlepszy przepis na sorbet lodowy. Można blendować też truskawki bez cukru, będą wówczas mniej słodkie, ale równie dobre. Akurat teraz, kiedy są okropne upały, nie ma lepszego przepisu na lody. Całkowicie naturalne, zdrowe i smaczne i tak owocowe :).


Składniki (4 porcje):
500-600 g zamrożonych truskawek
1/5 szklanki cukru pudru

Zamrożone truskawki zblendować z cukrem pudrem, przełożyć do pucharków.
Jeśli mamy blender, którym można blendować lód, blendujemy od razu po wyciągnięciu z zamrażalnika, jeśli nie to należy poczekać około 30 minut, aż truskawki zaczną się rozpuszczać. Jeśli lody będą zbyt rozpuszczone to trzeba je wstawić do zamrażarki na kilkadziesiąt minut (szybko się zamrażają i rozmrażają).


2 komentarze: